Президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне по-късно в четвъртък

...
Президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне по-късно в четвъртък
Коментари Харесай

Путин и Пашинян обсъждат Карабах

Президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне по-късно в четвъртък с премиера на Армения Никол Пашинян. Лидерите на страните беседват в Големия Кремълски замък след съвещанието на Висшия евразийски стопански съвет, оповестява ТАСС.

Една от тематиките на диалога, както се чака, ще бъде уреждането към Нагорни Карабах. 

В края на предходната седмица външният министър Сергей Лавров се срещна в Москва с сътрудници от Армения и Азербайджан.

По-рано Путин организира обособена среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев, който за първи път взе участие като посетител в срещата на върха на ЕАИС.

Припомняме, че по-рано тази седмица Армения разгласи, че е подготвена да признае анклава Нагорни Карабах за част от Азербайджан, в случай че Баку подсигурява сигурността на етническото си арменско население. 

Той уточни, че държавните управления в Баку и Степанакерт - столицата на противоречивия район, би трябвало да обсъдят правата и сигурността на арменците в Нагорни Карабах.

Армения и Азербайджан водят интензивни договаряния, с цел да съумеят да реализират спокойно съглашение, увери Пашинян.

В настрана изказване президентът на Азербайджан Илхам Алиев съобщи, че подписването на кротичък контракт с Армения е " неизбежно ".

Баку се пробва да " постави градивни старания " за реализиране на спокойно съглашение, което зачита интернационалните правила и правила, увери той. По негови думи договарянията с Армения би трябвало да донесат " дълготраен мир на Кавказ ".

Армения сезира Международния съд за повторно по отношение на инсталирането от Азербайджан през април на контролно-пропусквателен пункт в Лачинския кулоар.

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 година и през 90-те години на предишния век - за азербайджанския район Нагорни Карабах, обитаем с арменци. Турция поддържа Азербайджан в спора.

Шестседмичната война през 2020 година лиши живота на повече от 6500 бойци от двете страни и приключи с помирение с помощта на посредничеството на Русия.

Миналата година Баку и Ереван започнаха работа по кротичък контракт с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати. Представители на двете страни организираха няколко срещи в Брюксел и Москва.

Съгласно съглашението, реализирано с посредничеството на Москва, Армения отстъпи елементи от територия, която контролираше от десетилетия, а Русия разположи към 2000 съветски миротворци, които да съблюдават за нежното помирение.

След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година, етническите арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отделиха от Азербайджан. Последвалият спор взе към 30 000 жертви.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР